Daca te intereseaza acest tip de informatii te rog fa-ti cont pe acest forum si ajuta-ma sa il dezvoltam.Impreuna putem face din aces forum o sursa importanta de informare pentru multi pasionati.
Multumesc
Bookmarking social

Bookmarking social Digg  Bookmarking social Delicious  Bookmarking social Reddit  Bookmarking social Stumbleupon  Bookmarking social Slashdot  Bookmarking social Furl  Bookmarking social Yahoo  Bookmarking social Google  Bookmarking social Blinklist  Bookmarking social Blogmarks  Bookmarking social Technorati  

Pastrati adresa MESTERUL CASEI pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa pe site-ul dvs. de bookmarking social

counter
Website counter

CIUPERCI IN GOSPODARIE

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

CIUPERCI IN GOSPODARIE

Mesaj  Senior la data de Sam Oct 02, 2010 8:07 am

Ciupercile

Se cunosc la ora actuala 14 specii de ciuperci comestibile care se pot cultiva in ferme si trei sisteme de cultivare a ciupercilor: clasic, semiintensiv si intensiv.

Sistemul clasic foloseste pentru cultivarea ciupercilor spatii care nu sunt incalzite sau ventilate dirijat dar care se pot aerisi bine natural. Astfel de spatii pot fi: pivnitele, grajdurile etc. Sistemele semiintensive folosesc acele spatii care se pot incalzi si ventila. In astfel de locuri pot fi realizate succesiv trei generatii de culturi. Sistemele intensive utilizeaza acele spatii in care se poate regla temperatura, ventilatia si umiditatea.

Pentru realizarea unei culturi de ciuperci in gospodarie se impune ca prim pas amenajarea spatiului unde vor creste ciupercile. Etapel care trebuie parcurse pentru a pregati spatiul sunt: repararea daca este cazul, ingienizarea, spalarea cu apa si dezinfectarea, varuirea.

Pardoseala spatiului trebuie sa nu fie din pamant pentru a se putea dezinfecta, sa existe conditii de ventilatie, aerisirea fiind foarte importanta pentru dezvoltarea normala a ciupercilor inlaturandu-se prin aceasta operatiune bioxidul de carbon care este produs de miceliul de ciuperci si este daunator culturii, sa existe o camera la intrare, care sa separe exteriorul de spatiul unde se realizeaza cultura pentru a nu se crea curenti de aer si sa nu fie umiditate excesiva.

Pentru spatiile mici se recomanda folosirea rafturilor pe trei sau patru nivele pentru o productie rentabila. Rafturile se pot confectiona din beton sau lemn. Pentru cultura se pot folosi ladite de lemn, dar care prezinta dezavantajul ca au o durata de viata scurta datorita umezelii, fie ladite din PVC sau saci din polietilena.

Fiind un spatiu umed se recomanda ca iluminatul respectivului spatiu sa fie facut cu, curent electric de 24V pentru a se evita curentarea. Pentru scurgerea apei dupa udare este bine sa se proiecteze si realizeze o canalizare. La intrare este indicat sa se puna o ladita cu rumegus sau cu burete imbibat cu piatra vanata.

In tara noastra pentru cei care doresc sa creasca ciuperci sunt recomandate acele constructii ingropate sau semiingropate care asigura o temperatura optima cu diferente mici de temperatura de la anotimpul rece la anotimul cald.

La prepararea compozitiei in care se va insamanta miceliul de ciuperci, materia prima folosita va fi un amestec de paiele de grau, orez sau ovaz. De preferat sunt cele de grau pentru ca sunt mai bogate in glucide si substante minerale. La acestea se mai adauga gunoi de cal care trebuie sa fie proaspat, sa nu fie in stare de fermentatie, sau gunoi de pasare sau de porc uscat. Calciul este important pentru cultura ciupercilor si se poate adauga in compozitie piatra vanata.

Dupa prepararea compozitiei se insamanteaza miceliul de ciuperci. Este foarte important ca temperatura compozitiei sa aiba o temperatura sub 30 grade C. Altfel cultura va fi copromisa. Daca cultura se face in ladite, se recomanda ca operatiunea sa se realizeze dupa o zi sau doua dupa ce a fost asezata compozitia in ladite. Daca cultura se face in saci miceliul de ciuperci se poate introduce o data cu compozitia.

Ciupercile ajunse la maturitate pot fi recoltate. Recoltarea poate dura intre 45-90 de zile. In perioada recoltarii straturile nu trebuie udate.

Senior
Admin

Mesaje: 123
Data de inscriere: 19/09/2010

http://mesterulcasei.forumz.ro

Sus In jos

Producatori de miceliu

Mesaj  Senior la data de Dum Oct 03, 2010 10:53 am

#
dr.,ing. Ioana tudor 4 September 2009

MICELIU : se poate cumpara de la Ciupercaria Mogosoaia Bucuresti, ing. Stanciulescu Bogdan tel. 0744 348 422 begin_of_the_skype_highlighting              0744 348 422      end_of_the_skype_highlighting
De la NUTRIMOLD IASI, ing. Popa Vasile tel. 0745 826 228
De la Cluj, de la Calin Cohut, aduce din Italia, tel. 9723354044
Miceliul va fi trimis prin Fancourier in orice localitate din tara.
Specialist ofer consultanta pentru infiintare CIUPERCARIE, statie de MICELIU, de compost pentru AGARICUS, sau de substrat pentru PLEUROTUS la saci, in toata tara. CURS de ciupercar, se organizeaza la Bucuresti, cost 250 ron. Se elibereaza ATESTAT recunoscut de Ministerul Agriculturii. Autor, vand cu plata ramburs carti sau CD-uri tehnologie de cultura ciuperci Agaricus, Pleurotus, Lentinus , Ganoderma si alte specii medicinale ,si melci terestri.tel.0745420536

Senior
Admin

Mesaje: 123
Data de inscriere: 19/09/2010

http://mesterulcasei.forumz.ro

Sus In jos

producator de compost

Mesaj  Senior la data de Dum Oct 03, 2010 11:00 am

Faculatatea de Chimie-Biologie-Geografie, Departamentul Biologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, are un Laborator de Biotehnologie, unde, pe langa profilul didactic cu studentii, se desfasoara si o activitate de cercetare si productie si in domeniul micologiei (producerea de miceliu de ciuperci comestibile si terapeutice, bioregulatori de crestere, stimulatori de crestere, produse homeopate cu efecte terapeutice din ciuperci, cercetare stiintifica, consultatii in domeniul culturii ciupercilor). Experienta acestui colectiv de cercetare de peste 25 de ani ofera spre vanzare, celor interesati, miceliu de Pleurotus, Ganoderma, Lentinus, Grifola, selectionat, la pret de producator. Comenzile se onoreaza in baza unui contract intre beneficiar si Universitatea de Vest din Timisoara, Departamentul Biologie.
Detalii si persoana de CONTACT:
prof. dr. biolog Mircea Selegean, tel: 0720058807 sau
e-mail:mirceaselegean@yahoo.com

Senior
Admin

Mesaje: 123
Data de inscriere: 19/09/2010

http://mesterulcasei.forumz.ro

Sus In jos

Mică producţie în saci a ciupercilor pleurotus

Mesaj  Senior la data de Dum Oct 03, 2010 10:28 pm




1. Scurta privire asupra cresterii. Materia de baza se marunteste se umezeste (între timp se poate eventual expune la efecte termice) apoi adaugam miceliul la materialul de baza racit si punem amestecul în saci de folie gauriti. Tinuti în loc adecvat timp de 20–25 de zile sacii se vor albii si vor deveni compacti. În conditii prielnice pe gauri apar forme incipiente de ciuperci. Perioada de recolta dureaza 1-2 luni. (Cresterea pe butuci este prezentata într-un alt ghid)
2. Materii de baza. Pentru productia ciupercilor Pleurotus este adecvata folosirea urmatoarelor materii prime, în stare sanatoasa si uscata: paiele de cereale, tulpina de porumb, cocenii de porumb, tulpina de sorg, paiele de rapita si in, spacul de cânepa, etc. Sa nu folosim singure paiele plantelor de soia, mazare, lucerna, trifoi, destinate producerii de seminte, decât în combinatie cu paie de cereale în procent de 20-30%. Se mai poate folosi rumegusul si spanul de foioase, pastrate sanatos si uscat, cu exceptia salcâmului, stejarul nobil. Dintre brazi se poate folosi numai rumegusul si spanul molidului.
Rumegusul marunt de la drujba se poate folosi numai în amestec cu materiale mai “dure” (span, pai maruntit), pentru ca mareste capacitatea de retinere a apei a acestor materiale care folosite în exclusivitate se “înbâcnesc” din cauza lipsei de aer. Marimea granulelor trebuie astfel realizata încât 10 kg de material uscat sa retina 18-20 litri de apa (=65-70%). Materialul lemnos taiat cu fierastraul în stare complet uscata (mobila, unelte, etc.) are rumegus si span mai stabil decât lemnul crud pentru ca acesta din urma se poate mucegai sau râncezii în cursul depozitarii.
Paioasele le taiem în bucati de 1-3 cm sau le macinam, coceanul de porumb se macina în granule de 0,5-1,5 cm. Unul dintre cele mai bune materiale de baza, tulpina de porumb depozitata în stare uscata si în conditii optime (chiar si în gramezi traditionale pt. furaj), se marunteste cât mai bine în bucati de 0,5-1 cm. Materialului astfel maruntit se poate adauga în mod avantajos si 10-30% rumegus.
3. Umezirea tratarea termica a materialului de baza. Materialul umezit si însamântat trebuie bine ferit de larvele diferitelor musculite si de mucegai. Acestea sunt înlaturate prin tratament termic si substante chimice. Noi preferam tratamentul termic, eventual completat cu solutie de Mirage EC45 pentru distrugerea mucegaiului (ciupercile Pleurotus suporta relativ bine aceasta substanta). În perspectiva însa este indicata evitarea folosirii substantelor chimice, în cazul unor cantitati mai mari de miceliu, a speciilor mai rezistente si a metodei scufundarii. Metoda amintita anterior are si corespondent pentru utilizare în cantitati industriale.
* Umezire cu apa fierbinte. Umezirea se face pe suprafata betonata spalata bine anterior cu jet de apa, sau în tavi curate si în cazi. La 10 kg de material uscat se adauga 18-20 litri de apa fierbinte amestecând gradat. Înainte de fierbere putem pune în apa 10ml Mirage la 100 l de apa (la 100 kg compost umed 10ml). Din compostul astfel obtinut si apoi racit la 20-28° C, facem, adaugând 4-5 litri de miceliu, 3-4 saci de câte 10-12 kg fiecare. Daca umezim cu apa rece numai în cazul unui rumegus, span, proaspat si “sanatos” atunci sa nu neglijam MIRAGE si sa nu facem mai mult de 3 saci din 5l de miceliu.
* Metoda scufundarii. În cazul acestei metode sa nu folosim în exclusivitate rumegus respectiv span, ci (daca tot am ales aceasta metoda) sa adaugam 10-20% paie sau cocean, tulpina de porumb. Materialul de baza asezat în cos, recipient cu gratii sau sac permeabil, se aseaza sub apa într-un vas mare si se fixeaza ca sa nu se poata ridica. Apoi se ridica temperatura apei la60- 65°C sau se introduce materialul de baza în apa de aceasta temperatura. Dupa ce temperatura de 60-65°C s-a restabilit, o mentinem (încalzitorul se pune la minim) timp de 20-25 minute. Apoi urmeaza scoaterea si scurgerea. Dupa scurgere materialul se pune la “dunst” fie în sac fie varsat. Aceasta se poate face de exemplu pe podea curata acoperita cu folie sau în lazi. Materialul se acopera tot cu folie curata. Între timp completam apa din recipient si cufundam materialul urmator. Dupa scurgere îl adaugam la cel deja existent si punem folia deasupra din nou. Deci în aceeasi zi putem cufunda mai multe portii. Materialul de baza ramâne relativ cald (45-50°C) pâna a doua zi si se înmultesc microorganismele ce prefera temperaturile mai ridicate (bacteriile) care mai târziu vor oferi o oarecare protectie ciupercii Pleurotus împotriva mucegaiului. Din apa de cufundare (un lichid maroniu) ramasa, putem pune la pastrare 1-2 l în sticle cu care mai apoi vom “altoi” apa de cufundare urmatoare daca în decurs de o saptamâna pregatim din nou saci. Din 4-5 litri de miceliu putem face 5-6 saci de 15-18kg.
* Aburire uscata la 100°C timp de o ora. Aceasta este o metoda pentru productie industriala dar cu pricepere pote fi realizata si în mica productie. Punem apa la fiert pe fundul unui butoi, deasupra apei este un grilaj pe care se pune materialul de baza care este penetrata de aburi, iar sus aburii ies pe sub capac. Daca folosim arzator cu gaz pentru fierberea apei, trebuie sa apelam la priceperea si cunostintele unui specialist pentru aplicarea corespunzatoare si lipsita de riscul accidentarii a acestei metode (supapa de siguranta cu magnet pe arzator, asezarea si mânuire acestora etc.). Dupa aburire rasturnam materialul de baza (recipientul sau butoiul poate fi basculabil) pe podea spalata cu jet de apa, în tavi sau cazi. Umezirea se face cu apa rece (la 10 kg material uscat 16-18 litri) amestecând permanent. La materialul care astfel sa racit, se poate adauga miceliul. Din 4-5litri de miceliu se pot face 4- 5 saci de câte 10 -12 kg.
4. Însamintarea, umplerea sacilor. Se amesteca uniform cu mâna miceliul sfarâmat cu materialul de baza umezit (65-70% continut de apa) si racita pâna la 22-28°C pe o suprafata betonata bine spalata, în tavi de metal sau în cada. Apoi umplem sacii de folie cu acest amestec bine tasat si legam foarte strâns gura sacilor. În sacii lati de 40-55 cm si grosimea de 0,04-0,05 mm confectionati din folie îndesam 10-15 kg de material pâna la o înaltime de 50-60 cm. În cazul sacilor mai mari, mijlocul continutului lor se poate înbâcsi în timpul verii. Se gaureste sacul cu un obiect ascitit cu o grosime cca 10 mm ca o tesatura fie înainte fie dupa umplere.

Nu se amesteca miceliul diferitelor ciuperci!
5. Întesare. Întesarea sacilor se face în locuri aerisite, curate (pivnite, demisol, garaj, coridor, cladiri anexe etc.) cu temperatura de 18-20°C pe pardoseala, podea pamânt sau pe rafturi, în asa fel încât sacii sa nu se atinga. Locul sacilor trebuie curatat si dezinfectat cu apa cu dezinfectant în prealabil. Sacii nu se pot pune în apopiere de cartofi, morcovi, leguminoase. Dupa asezare sacii trebuie imediat dezinfectati cu praf antigândaci sau muste (la fel si înprejurimile sacilor) ca de exemplu Piretrin, Male, Domotox etc.
Întesarea dureaza 15-25 zile în functie de temperatura,materialul de baza folosit si de cantitatea de miceliu. Trebuie asigurata si iarna temperatura de cel putin 18°C. Daca temperatura încaperii creste vara peste 23-25°C, trebuie miscat aerul cu un ventilator mic în jurul sacilor, mai ales daca întesam mai multi saci. Formele incipiente de ciuperci încep sa apara între ziua a 15-25-a.
6. Procesul de productie a recoltei, recolta. Blocurile albite si compacte sunt puse în productie la locul întesarii sau trasportate în alta încapere sau cu exceptia verii, în corturi de folie izolate si umbrite. Sacii sunt pusi la productie în pozitie ridicata pe podea sau pe rafturi, dar iarna se pot pune unul peste altul culcat 2-4 saci pe pardoseala Mutarea nu îi afecteaza.Transportul sacilor incubati se face cu foarte mare grija,evitind desprinderea foliei de exteriorul compostului incubat.
Conditiile declansarii producerii recoltei: Scaderea temperaturii materialului de baza cu câteva grade C (ex. De la 26° la 20-22° sau 22-24°C la 18-20°), umiditate ridicata, aerisire mai intensa, putina lumina naturala sau artificiala. Soiurile actuale (HK 35, 357, G24 Ps-saka ZU ,K12 ,P80 etc.) pot fi productive tot anul la temperatura de 15-25°C, la temperatura de 10-12°C dezvoltarea ciupercilor este lenta. Ciupercile apar pe gaurile din folie. Daca este putin aer curat, ciupercile se pot forma sub folie sau formeaza paluie, eventual se dezvolta în forma de corali sau li se îngroasa tulpina, dar se pot malforma si din cauza chimicalelor sau miros de ulei. Unii producatori în momentul declansarii productiei taie folia pe lânga câteva gauri, dar de obicei acest lucru nu este necesar. Pardoseala trebuie stropita de mai multe ori pe zi, dar nu si ciupercile sau sacii. Ciupercile nu pot fi tratate cu substante anti gândaci, în încapere nu se poate folosi nici spray înpotriva mustelor.
Recolta apare periodic aproximativ din doua în doua saptamâni. Perioada de productie dureaza 1-2 luni, cu 3-4 valuri de recolta. Daca blocurile devin usoare , uscate dar par sanatoase dupa primul sau al doilea val de recolta, le putem injecta cu apa (cu furtun, sau facem o gaura în partea de sus), apoi se compacteaza din nou si se leaga. În aceste cazuri sacul se poate tasa chiar si la jumatate din volumul initial în timp ce îl lovim de pardoseala cu fundul. Dupa terminarea procesului de producere de recolta, blocurile trebuie puse la mare distanta de locul initial, locul lor trebuie curatat si dezinfectat cu apa cu solutie dezinfectanta (hipo). Nu se pun blocuri noi lânga blocuri în productie. Compostul înca alb, necontaminat cu mucegai poate fi folosit la furajarea oilor, vitelor, porcilor . Recolta probabila este 15-25% din greutatea compostului umed. Palaria ciupercilor prea coapte îsi pierde culoarea, se îndeapta, se rasuceste în sus si marginea devine ondulata, devine tare si înprastierea sporilor se înteteste ceea ce poate provoca alergie sau tuse. Sa nu asteptam cu culesul pâna la acest moment. Palaria ciupercilor bune de cules sunt înca îndoite înspre interior la margini. Partea de sus a tulpinei ciupercilor tinere se poate gati, se taie felii subtiri. Palaria se marunteste perpendicular pe striatii.
Cele mai simple moduri de preparare: pane, tocanita, sosuri pentru paste fainoase, supe, ciuperci cu oua, chiftele, sandvisuri, salate etc. Modul de conservare casnica (dupa maruntire): uscare (apoi se poate si macina), conservare natur sau în otet cu dubla dunstuire sau congelarea semipreparatului. Ciupercile proaspete desfacute în „frunze” si ambalate se pot tine 2-3 zile în frigider iar mâncarurile cu ciuperci 1-2 zile.
Ciupercile Pleurotus de crescatorie se pot pune în vânzare libera la pret de piata. Daca e necesar, trebuie dovedita originea lor din crescatorii pentru care de regula se accepta si dovada achizitionarii miceliului (adica faptul ca nu sunt culese din „natura” pentru ca acestea trebuie prezentate inspectorilor pietelor).
7. MICELIUL (pe bob de grâu). Miceliul se poate pastra 1-2 saptamani in locuri umbroase la temp de 10 -120 C sau chiar 1 luna la 2-40 C.Se admite putina umezire si patare al miceliului dar in ansamblu trebuie sa fie albi,culoarea galbena semnificand imbatranirea.in cazul folosirii unui miceliu inbatranit se recomanda marirea dozei cu 1-2 litri la 100 kg compost.miceliul se dozeaza in functie de tehnologia de productie aleasa dar si experienta producatorului conteaza.Se recomanda in general 4-6 litri(2,5-3,5kg)miceliu la 100 kg compost umed.

Senior
Admin

Mesaje: 123
Data de inscriere: 19/09/2010

http://mesterulcasei.forumz.ro

Sus In jos

SC Nutrimold SA Iasi

Mesaj  Senior la data de Dum Oct 03, 2010 10:59 pm

Laboratorul autorizat al SC Nutrimold SA Iasi, produce si comercializeaza miceliu certificat, pentru ciuperci comestibile, intr-o gama variata de specii si tulpini: Pleurotus ostreatus (Pastrav de fag), Lentinula edodes (Shiitake), Ganoderma lucidum (Reishi). Preturi incepind de la 5,5 Ron/kg + tva ( 1 kg miceliu=1,6 litri miceliu ). La cerere se asigura asistenta de specialitate. SC Nutrimold SA Iasi, Calea Chisinaului nr. 41 Tel. 0232/233185 begin_of_the_skype_highlighting 0232/233185 end_of_the_skype_highlighting Mobil 0745826228 Persoana de contact : D-l V. Popa Email : office@nutrimold.ro Web site : www.nutrimold.ro -

Senior
Admin

Mesaje: 123
Data de inscriere: 19/09/2010

http://mesterulcasei.forumz.ro

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum